Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Καθαρίζοντας το εμπορικό τρίγωνο μαζί με τους atenistas


Φυτεύσαμε δέντρα στο Εμπορικό Τρίγωνο


Φύτευση δέντρων και φυτών σε υπάρχοντα παρτέρια του Εμπορικού Τριγώνου που για διαφορετικούς λόγους είχαν μείνει χωρίς την παραμικρή βλάστηση και ενημέρωση οδηγών οι οποίοι χρησιμοποιούν τους πεζόδρομους της περιοχής για την προσωρινή στάθμευση των οχημάτων τους.

Ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2010
Δράση: Φύτευση δέντρων και φυτών σε υπάρχοντα παρτέρια του Εμπορικού Τριγώνου που για διαφορετικούς λόγους είχαν μείνει χωρίς την παραμικρή βλάστηση και ενημέρωση οδηγών οι οποίοι χρησιμοποιούν τους πεζόδρομους της περιοχής για την προσωρινή στάθμευση των οχημάτων τους.
Ήμουν εκεί: Η δράση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Άλλαξε όταν δημιουργήθηκε ζήτημα από τη στάση εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα καθιστούσε την πρόσβαση στο κέντρο άκρως προβληματική. Έτσι μεταφερθήκαμε Σάββατο. Αυτό που δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε ήταν το απότομο/χοντρό κρύο και τη χιονόπτωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Τελικά η παράμετρος του καιρού αντί να μας κλονίσει (εμάς και, κυρίως, την προσέλευση στη δράση) έγινε το κερασάκι στην τούρτα μιας μοναδικής και αξέχαστης ημέρας.
Οι 30-35 αποφασισμένοι γενναίοι atenistas χωριστήκαμε σε δύο ομάδες.
Το γκρουπ της ομάδας access όργωσε κυριολεκτικά τους πεζόδρομους του Εμπορικού Τριγώνου διαπιστώνοντας αυτό που υποψιαζόμασταν ή γνωρίζαμε ήδη: ολόκληρη η περιοχή λειτουργεί σαν κανονικό οδικό δίκτυο με το πέρα-δώθε των ΙΧ ασταμάτητο και ενοχλητικό. Εμείς κάναμε τη δουλειά μας αφήνοντας τα φυλλάδια των atenistas είτε στα παρμπρίζ είτε πιάνοντας (φιλική) κουβέντα με τους ίδιους τους οδηγούς κι εξηγώντας τους τι ακριβώς κάνουμε.
Η άλλη ομάδα (κυρίως μέλη της green με πρώτο τσαπί τον Παναγιώτη Παναρίτη) έπιασε δουλειά αμέσως εντοπίζοντας αρχικά τα σημεία παρέμβασης των atenistas: οκτώ εγκαταλελειμμένα/»ξυρισμένα» παρτέρια και ζαρντινιέρες σε ολόκληρο το Εμπορικό Τρίγωνο. Εκεί που κάποτε υπήρχαν δέντρα και φυτά τώρα έχασκαν σαν μαύρες τρύπες με ξεραμένο χώμα. Σε δύο περιπτώσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας έπρεπε να βρούμε τον οδηγό ΙΧ που είχε παρκάρει πάνω στο κενό παρτέρι ή να αφαιρέσουμε κομμάτια από τσιμέντο! Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με το θέαμα ενός μεταμοφωμένου σημείου μέσα στην πόλη. Τώρα οι χαρουπιές μας και οι ανθεκτικοί πυράκανθοι ψιθυρίζουν στους διερχόμενους Αθηναίους το μήνυμα των atenistas: μια μικρή αλλαγή είναι η μόνη δυνατή αφετηρία για την αμέσως πιο μεγάλη.
Χρόνος: 2 ώρες και 45 λεπτά.
Συμμετοχή: 35 άτομα.
Κόστος δράσης: 200 ευρώ. (Στο κόστος περιλαμβάνεται και η εκτύπωση 8.000 φυλλαδίων που θα χρησιμοποιηθούν και σε μελλοντικές εξορμήσεις της ομάδας access) που καλύφθηκε από τους συμμετέχοντες και ποσό απ’ το ταμείο.
Ευχαριστίες: Στο φυτώριο του Δημήτρη Πονηράκη (25ης Μαρτίου, Άγιοι Ανάργυροι) για τη διάθεση δέντρων και φυτών σε πολύ καλές τιμές. Στον Θάνο Τσούκα και στην Αναστασία Βασιλοπούλου για την μεταφορά τους από το φυτώριο στο κέντρο. Στον καταστηματάρχη Βίκτωρα Μάτσα  για την πολλαπλή βοήθειά και συμμετοχή του.  Και στον κύριο Παύλο Βασιλάκο, ιδιοκτήτη του ανθοπωλείου που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Αγίας Ειρήνης για τη δωρεάν παραχώρηση δέντρου, όταν «αποτσιμεντώθηκε» μη «προυπολογισμένο» παρτέρι και προέκυψε σχετική ανάγκη.
φορτωμένος με 2 φτυάρια είμαι έτοιμος για δράση!!
δίνοντας ''μάχη'' με μερικά παρτέρια που είτε είχαν τσιμέντο και είχαν γίνει parking για τα αυτοκίνητα είτε υπήρχαν πέτρες και σωλήνες.
ο κος Θάνος εδώ που έφερε όλα τα δέντρα με το αυτοκίνητό του...και πολλά απ τα εργαλεία...τον ευχαριστούμε πολύ!
αυτός ο κύριος αξίζει πολλά μπράβο και είναι η απόδειξη οτι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται ακόμα για τον τόπο τους.δεν είναι μέλος τον atenistas είναι ένας καταστηματάρχης που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και μας βοήθησε σε δύσκολο σημείο... άξιος.τον ευχαριστούμε πολύ!
dim o spiderman!!!
τι να πω.... δεύτερη φορα που συμμετέχω στις δράσεις των atenistas και είμαι κατενθουσιασμένος!δεν περίμενα τέτοια εξέλιξη και αναγνώριση των προσπαθειών μας....

3 σχόλια: